Etapp 3, SVARTÅ HERRGÅRD – RAMUNDEBODA

Bild på Etapp 3 Bild på Etapp 3 Bild på Etapp 3

Etappblad och karta

Fakta

Längd: 19 km

Tid: 6 h 30 min

Svårighetsgrad: 3

SVARTÅ HERRGÅRD – RAMUNDEBODA

Längs Munkastigens etapp 3 går du förbi många sevärdheter. Upptäck Ramundeboda klosterruin beläget strax väster om Laxå. Klostret är resterna efter ett medeltida antoniterkloster från 1400-talet. Vid Svartå gamla bruk kan du se en kvarn och en gammal kraftstation från bruksepoken. Du kan också vandra i ett gammalt gruvområde och se ett av de största klapperstensfälten söder om Kilsbergen.

Svartå gamla bruk och ett spännande gruvområde

Vid utloppet ur sjön Lill-Björken låg nedre bruket i Svartå vilket drevs från mitten av 1600-talet till mitten av 1800-talet, då verksamheten flyttades till övre bruket vid nuvarande Svartå samhälle. Kvarvarande byggnader vid fallen är kvarn och kraftstation. En annan byggnad som finns kvar är den imponerande gustavianska bruksherrgården Svartå herrgård.
Söder om Svartå finns en återvändsled som går fram till ett område med flera gruvhål och varphögar. Bojegruvan och Kärrgruvan har båda tillhört Guldsmedsboda järngruvfält som bearbetades från 1660-talet av Tivedens store bruks patron Anton von Boij. Senare var gruvintressena knutna till Svartå bruk och hyttorna i Mullhyttan och Dormen.

 

Spana efter fåglar och bävrar

En kort återvändsled går från leden ned till ett fågeltorn vid stranden av sjön Lill-Trysslingen. Sjön har i förhållande till sin storlek och sitt läge i skogen en imponerande rik fågelfauna. Här kan man se sothöna, knipa, kricka, knölsvan och kanadagås. Sedan följer leden bäcken från sjön. Här trivs bäver och man kan längs leden se mängder av bäverfällda träd och rester av bäverns dammbyggnader.

 

Mäktigt klapperstensfält

Söder om etappens rastplats finns en sidoslinga som leder genom klapperstensfält till Ekåsabränningen . Klapperstensfälten är de mäktigaste i länet söder om Kilsbergen.

 

Ramundeboda klosterruin

Vid etappmålet kan du besöka Ramundeboda klosterruin som är resterna av ett kloster av Sankt Antoniorden. I klostret kunde sjuka få vård, och resande kunde få härbärge. Munkarna, som kallade sig Tivedsbröderna, höll kontakt med klostren i Vadstena och Alvastra vid östra Vätterkanten genom att vandra genom Tiveden till Olshammar vid Vättern. Därifrån färdades de sedan sjövägen till Vadstena.
Under 2009-2010 har ruinen restaurerats för att visa hur klostret såg ut från första början.

Läs mer om Ramundeboda klosterruin under Se och göra

 

© 2022 REGION ÖREBRO LÄN