Mariedammsleden

Bild på Mariedammsleden Bild på Mariedammsleden

Etappblad och karta

Fakta

Längd: 4 km eller 9 km

Mariedammsleden är en vandringsled i lätt kuperad terräng på 4 km eller 9 km. Start och mål vid Trehörnings masugn i Mariedamm. Vandringen bjuder på naturskön och kulturhistorisk miljö. Leden går genom delar av Lerbäcks Bergslag som är en av landets äldsta. Här bröts järnmalm redan på 1300-talet. 

Markering och rastplatser

Leden är markerad med orange ringar runt träd och stolpar.

Utmed leden finns fyra rastplatser. En vid Solberga äng med bord och bänk, en vid Runsala ek med bord och bänk, en vid Ängadammen med bänk och en vid sjön Trehörningen med vindskydd och eldplats. Grillplats och kaffestuga vid masugnen. Kaffestugan är öppen sommartid. Kontakta Askersunds turistbyrå för information om öppettider.


Sevärdheter

Under vandringen på Mariedammsleden bjuds naturskön och kulturhistorisk miljö. På leden passeras bland annat följande sevärdheter: Solberga äng med många sällsynta örter som vårlök, solvända, backklöver, vårfingerört, klase- och sommarfibbla, knöl- och backsmörblomma. Från ängens övre del har man fin utsikt. Runsala ravin med ovanliga växter och örter som strutbräken, trolldruva, lungört, vårört och myskmadra.

Trehörnings masugn som är en mulltimmerhytta. Den första masugnen togs i bruk år 1636. År 1889 blåstes nuvarande masugn ner för sista gången. Torrgruvorna är gruvor i olika nivåer för att lätt få bort vatten. Dessa innehöll mycket svavel och för att få god smälta krävdes stor tillsats av limsten och kalk. Den djupaste gruvan inom fältet är Janagruvan som vid brytningens slut år 1853 var 78,4 meter djup.

© 2022 REGION ÖREBRO LÄN