Silverleden

Bild på Silverleden Bild på Silverleden

Etappblad och karta

Fakta

Längd: 60 km

Silverleden är en rundslinga som går genom trakter där silverbrytningen var omfattande under 1600-talet.  Leden har start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Silverleden bjuder på varierade naturupplevelser, du passerar bland annat silvergruvans gruvområde, utsiktsberg och flera sjöar och vattendrag.  

Markering och rastplatser

Leden är markerad med orange ringar runt träd och stolpar. Den går fram i bitvis storkuperad terräng med prägel av norrlandsnatur, rik på sjöar och vattendrag. I flera vatten är ädelfisk inplanterad. Trakten är rik på älg och bäver. Silverleden, i sin helhet, är krävande att vandra.
På sex platser finns rastplatser med vindskydd och på ytterligare fem platser finns det rastmöjligheter med bord/bänkar.

 

Sevärdheter

En vandring längs Silverleden bjuder på varierande naturupplevelser. På utsiktsberg har man milsvida vyer över bergslagsskogarna. Sjöarna bjuder på fina badmöjligheter. Leden passerar sevärdheter som Sävenfors, med fiskodling och rester av hytta från 1800-talet. Den passerar också Silvergruvan, med gruvområde där silverbrytning ägt rum från 1600-talet fram till 1880, samt ett kvartsbrott, ett dagbrott där det bröts kvarts i början av 1900-talet. Övriga sevärdheter i området är Knuthöjdsmossen naturreservat känd för smålom samt Krokborn, Sveriges äldsta folkpark.

© 2022 REGION ÖREBRO LÄN