Inför vandringen

Att tänka på
Innan du ger dig ut på din vandring finns några saker du måste tänka på. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark. Tänk på att visa hänsyn till djur, natur och markägare. Tänk också på att ta med dig sopor när du lämnar rastplatsen för att underlätta för våra skötselföreningar.
Läs mer
Etappmål
Etappmålen är viktiga. Här startar du med förväntan eller landar rik på upplevelser. Vid varje etappmål finns en informationstavla med karta som beskriver etappen norrut och söderut. Det finns även parkeringsplats. Till flera etappmål där leden korsar en större väg går det kollektivtrafik, men mer eller mindre täta bussförbindelser är till exempel Mogetorp, Ånnaboda och Leken.
Läs mer
Rastplatser
Ungefär halvvägs på varje etapp finns en rastplats, alltid belägen vid vatten. Här finns vindskydd, eldstad och torrdass. Här kan du stanna för att rasta, övernatta och kanske bada.
Läs mer
Utrustningstips
Planerar du en vandring för första gången och är osäker på vilken utrustning som behövs? Här följer några tips på vad du kan ha med dig för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Oavsett om du planerar en dagsvandring eller längre vandring med övernattning.
Läs mer
Transport
Det finns flera olika sätt att ta sig till och från leden. Du kan välja att åka kollektivt eller att ta en taxi till fastpris. Det finns inte kommunikation till alla etappmål men de flesta, mer information om vad som gäller finner du under varje etapp. Det går också bra att cykla till många etappstarter. Om du väljer att vandra någon av våra rundslingor kommer du komma tillbaka till samma plats där du startade.
Läs mer
Svårighetsgrad
Alla kan vandra Bergslagsleden, det finns etapper mellan 7 och 23 km för alla åldrar och önskemål. Vissa etapper är mer krävande än andra, men med normal kondition är det inga problem att klara två mils vandring om dagen. Den beräknade tiden är räknat på 3 km/timma. Charmen med Bergslagsleden är att du ofta möter en kuperad och ibland stenig terräng. Det innebär också att den som ska vandra leden behöver ha bra på fötterna, helst då skor med hård sula.
Läs mer
Färskvatten
I stort sett alla etappmål och boendeanläggningar erbjuder möjligheten att fylla på färskvatten. På etappbladen finner du symboler för färskvatten. Tveka inte att ringa på i någon stuga längs leden för att fylla på vatten. Det finns också flera kallkällor längs leden. Här kan vi dock inte garantera vattenkvalitén. Vattnet i skogssjöarna är i regel så rent att det efter kokning kan användas för exempelvis matlagning. Under varje etapp kan du få information om var du kan fylla på dricksvatten.
Läs mer
Markering och skyltning
Leden är markerad med orange ringar på träd eller toppmålade stolpar. Mindre blå riktningspilar förstärker vägvisningen. Dessa är tydligt placerade så du lätt hittar när du ger dig ut på leden.
Läs mer
Kartor och utskrifter
Information om var du kan hitta kartor över Bergslagsleden samt hur du skriver ut etapper från Naturkartan.
Läs mer