Om oss

Om Bergslagsleden

Bergslagsleden är en 28 mil lång vandringsled genom hela Örebro län. Den är uppdelad i 17 etapper som är 7-23 km långa. Bergslagsleden markeras med orange färg på träd och stolpar. Vid vägskäl och stigförgreningar används hänvisningspilar med Bergslagsledens symbol. Samtliga etapper har rastplats med vindskydd, eldstad och toalett.

Det finns en digital karta här på hemsidan och hela leden finns på appen Naturkartan. Du kan välja att använda vår hemsida i telefonen eller Naturkartan under din vandring.    


Bergslagsleden är en viktig pusselbit för regional utveckling, både i turistiskt och folkhälsoperspektiv. Genom en attraktiv led lockar vi besökare från hela världen, som genom att bo och äta bidrar till utvecklingen av natur- och landsbygdsturismen. Huvudman för Bergslagsleden är Region Örebro län. Varje etapp vårdas av ideella organisationer och föreningar.

Folder om Bergslagsleden
Översiktskarta Bergslagsleden

 

Rundslingor och Munkastigen

Vill du göra dagsetapper kan du välja att gå någon av våra rundslingor som utgår från flera etappmål. De går oftast förbi en rastplats med eldstad och vindskydd. Rundslingorna går bitvis på leden med orange markering, men är markerade med blå färg och blå pilar utan symbol när de avviker från leden, för att sedan ansluta till leden igen.  

Munkastigen är en pilgrimsled mellan Riseberga klosterruin och Birgittakyrkan i Olshammar. Munkastigen är en Birgittaled och har därför samma symbol som används av Pilgrimscentrum i Vadstena. Munkastigen är ett samarbete mellan Region Örebro län, Tångeråsa bygdeförening, Hasselfors byalag, Edsbergs församling, Länsstyrelsen i Örebro län, samt Lekeberg-, Laxå- och Askersunds kommuner. Delar av Munkastigen följer Bergslagsleden etapp 14 och 15.  

Översiktskarta Olshammar Riseberga
Läs mer om Munkastigen på Svenska kyrkans webbplats


Övriga vandringsleder

De övriga vandringslederna är kommuner och föreningar i Örebro län ansvariga för. Oftast kan turistbyråerna ge dig mer information kring ledernas aktualitet och skötsel.

 

Bergslagsledens symbol

Symbolen, som också är symbolen för järn, har använts i Bergslagen sedan urminnes tider. Den används också för kanot- och cykelleder.

 

Foton på webbplatsen

En del av bilderna på bergslagsleden.se är tagna av Ove Lundkvist. 

© 2021 REGION ÖREBRO LÄN