Om oss

Om Bergslagsleden

Bergslagsleden löper som en pulsåder genom hela Örebroregionen. Leden är indelad i 17 etapper som är mellan 7 och 23 kilometer långa. Varje etapp har ett etappblad med karta och beskrivning av sevärdheter längs etappen. Dessa kan du ladda ner under respektive etapp. De finns också i appen och på turistbyråer runt om i länet. Under varje etapp kan du också ladda ner en topografisk karta som motsvarar etappbladet. 


Bergslagsleden är en viktig pusselbit för regional utveckling, både i turistiskt och folkhälsoperspektiv. Genom en attraktiv led lockar vi besökare från hela världen, som genom att bo och äta bidrar till utvecklingen av natur- och landsbygdsturismen. Huvudman för Bergslagsleden är Region Örebro län. Varje etapp vårdas av ideella organisationer och föreningar.

Folder om Bergslagsleden
Översiktskarta Bergslagsleden

 

Rundslingor och Munkastigen

Vill du göra dagsetapper kan du välja att gå någon av våra rundslingor som utgår från flera etappmål. De går oftast förbi en rastplats med eldstad och vindskydd.

Munkastigen är en pilgrimsleden mellan Riseberga klosterruin och Birgittakyrkan i Olshammar. Munkastigen är en Birgittaled och har därför samma symbol som används av Pilgrimscentrum i Vadstena. Munkastigen är ett samarbete mellan Region Örebro län, Tångeråsa bygdeförening, Hasselfors byalag, Edsbergs församling, Länsstyrelsen i Örebro län, samt Lekeberg-, Laxå- och Askersunds kommuner.
Delar av rundslingorna och Munkastigen följer Bergslagsleden. 

Översiktskarta Olshammar Riseberga
Läs mer om Munkastigen på Svenska kyrkans webbplats


Övriga vandringsleder

De övriga vandringslederna är kommuner och föreningar i Örebro län ansvariga för. Oftast kan turistbyråerna ge dig mer information kring ledernas aktualitet och skötsel.

 

Bergslagsledens symbol

Symbolen, som också är symbolen för järn, har använts i Bergslagen sedan urminnes tider. Den används också för kanot- och cykelleder.

 

Foton på webbplatsen

En del av bilderna på bergslagsleden.se är tagna av Ove Lundkvist. 

© 2020 REGION ÖREBRO LÄN