Geocaching

Bild på Geocaching Bild på Geocaching

Är du sugen på att gå på skattjakt? Utmed hela Bergslagsleden ligger det skatter, sk cacher gömda. Det enda du behöver är en smartphone och lite fantasi. Det finns cirka fem skatter gömda på varje etapp. Hur många cacher kan du hitta?

Skatten eller cachen är en behållare, ofta en burk, som innehåller en loggbok och en penna. För det mesta finns också en bytessak i behållaren. Har du med dig en egen kan du byta ut denna. Behållaren får inte lämnas tom. Skriv i loggboken när du hittar cachen.


Hur blir jag en skattletare?

Börja med att skapa ett gratiskonto på geocaching.com, sedan laddar du ner geocaching appen till din mobil. I appen kan du lätt se vilka cacher som finns i närheten. Du kan också använda en hand-GPS då du själv får knappa in koordinaterna.
När du ska ut och leta är det koordinaterna som tar dig fram till skatten. Mottagningsförhållande och felmarginaler gör dock att det kan fela på några meter. Fantasin och ledtrådar får ta dig fram den sista biten. I Bergslagsledens app har du en lista på alla cacher med ledtrådar och koordinater.


Att tänka på

  • Se till att alltid lägga tillbaka cachen där du hittade den, tänk också på att stänga den ordentligt så det inte kommer in fukt.
  • Ta alltid med en penna.
  • Skriv gärna en rad om hur det var när du letade efter cachen när du registrerar den. Antingen kan du göra det direkt i appen när du hittat cachen eller så kan du gå in på geocaching.com i efterhand och kommentera cachen. Tänk på att inte lägga in text eller bild som avslöjar vart cachen finns. 

© 2022 REGION ÖREBRO LÄN