Hyttor och gruvor

Bild på Hyttor och gruvor Bild på Hyttor och gruvor

Längs Bergslagsleden vandrar du i den gamla järnhanteringens spår. Du passerar flera välbevarade gruvområden och hyttor från Bergslagens storhetstid. Se vandringen som ett unikt tillfälle att upptäcka dessa spännande områden. 

 

Pershyttan och Lockgruvan


Bergslagsleden passerar Pershyttans kulturreservat som är en välbevarad bergmansbyn där man brutit malm och tillverkat järn från medeltiden fram till modern tid. Här finns både hytta och gruvor. Landets enda fungerande vattenhjul med stånggång finns i Pershyttan. På sommaren kan du gå en guidad visning i en av de tidiga järnmalmsgruvorna Lockgruvan. Turen tar dig 45 meter under jord. Sommartid kan du också åka ånglok mellan Pershyttan och den fina trästaden Nora.

Visit Nora

Läs mer om Pershyttan och Lockgruvan 

Etapp 7

Rundslinga Digerberget

 

Finngruvan

Leden går genom Finngruvans koppargruveområde som är ett av Bergslagens många nedlagda malmfält. Här bröts malm i stor skala under hela 1700-talet. Sedan började malmtillgångarna minska och verksamheten lades ned vid mitten av 1800-talet. I flera av brotten syns de släta sidorna i bergväggarna, som visar att brytningen skett genom så kallad tillmakning – man eldade på berget och kylde sedan av berget med vatten, så att det sprack. I området finns många varphögar, där det som inte blev järn så kallad slaggsten slängdes på hög.

Etapp 2


Siggebohyttan

Vill du se hur bergsmännen bodde? Gör en avstickare från leden för att njuta av en av de mest storslagna bergmansgårdarna, Siggebohyttan. Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och har 14 rum och tre kök. Du kan gå en rundvandring för att se hur det såg ut på Bergslagens storhetstid. Att gå på en rundvandring är som att ta ett kliv rakt in i historien. Sigebohyttan ägs av Örebro läns museum.

Läs mer om Siggebohyttan

Etapp 5

© 2024 REGION ÖREBRO LÄN