Nationalparker och naturreservat

Bild på Nationalparker och naturreservat Bild på Nationalparker och naturreservat Bild på Nationalparker och naturreservat

Lederna passerar flertalet vackra naturreservat och länets två nationalparker, Garphyttans nationalpark och Tivedens nationalpark. Här kan du uppleva skyddad natur i sin ursprungsform. Reservaten och parkerna representerar Örebro läns varierade natur med allt från djupa trolska skogar till myrar, sprickdalar och blomstrande ängar. På dessa platser har du en chans att se många sällsynta djur och växter men var försiktig och visa hänsyn till den skyddade naturen.

 

Riktig vildmarkskänsla i Kindla naturreservat

Leden går igenom länets största naturreservat, Kindla. Kindla är det största väglösa vildmarksområdet i länet. I Kindla finns det både björn, varg, lo och järv. Håll utkik om du har tur kanske du får syn på en älg. Här finns Kindlahöjden som är 426 meter över havet, härifrån har du en fantastisk utsikt över Bergslagens storskogar.

Etapp 3


Tivedens trolska nationalpark

Tivedens nationalpark är en av Sveriges vackraste med trolsk skog, klara sjöar, utsikter och hällar täckta med lavmattor. Njut av tystnaden i det väglösa inbjudande landskapet. Vem vet om du håller utkik kanske du ser näcken, troll eller något annat spännande väsen.

Etapp 17Garphyttans nationalpark - En av Sveriges äldsta nationalparker

Garphyttans nationalpark är över 100 år gammal och en av Sveriges äldsta. Den är rester från ett gammalt kulturlandskap. Här finns det gamla odlingsmarker, ängar, gammal barrskog och vacker lövskog. Extra vackert är det på våren när blåsippor, vitsippor, liljekonvaljer och Närkes landskapsblomma gullviva blommar och täcker ängarna som kantas av lövskog. Du kan njuta av fågelsång i parken och för dig som är fågelintresserad kan du bland annat se den tretåiga hackspetten här året om. Parken är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Etapp 11

 

Läs mer om naturreservat på Länsstyrelsens webbplats

 

© 2022 REGION ÖREBRO LÄN