Utsiktsplatser

Bild på Utsiktsplatser Bild på Utsiktsplatser Bild på Utsiktsplatser

Bergslagsleden bjuder på många varierande utsiktsplatser med storslagna vyer. Du kan bland annat njuta av utsikten över Bergslagens storskogar, glittrande sjöar eller något av våra spännande naturreservat. Det finns flera berg längs leden och på många ställen finns utsiktstorn. 


Rusakulan

Rusakulan är Kilsbergens finaste, mest lättåtkomliga utsiktsplatser, 265 meter över havet. En molnfri dag ligger Närke och Västmanland nedanför dina fötter. Om du har tur kan du räkna till 21 kyrktorn från höjden. Nedanför har du den kända svansjön Tysslingen och längre bort ligger Örebro vid Hjälmarens strand. Utsiktspunkten är tillgänglig för rörelsehindrade. Från parkeringen går det att köra upp till utsikten. Den som vill njuta av sin matsäck runt en brasa kan använda vindskyddet strax nedanför utsikten.

Broschyr om Rusakulan

Etapp 8

Rundslinga Blankhult

 

Kindlahöjden

Kindlahöjden är med sina 425 meter över havet en av Örebro läns högsta punkter. Endast längst i nordväst, nära gränsen mot Värmland, finns högre höjder. Naturreservatet Kinda är ett av länets mest otillgängliga och väglösa vildmarksområden. På toppen av Kindla finns ett 11 meter högt utsiktstorn som gör att man kommer ovanför trädtopparna och får en fantastisk utsikt över Bergslagens storskogar. Mer information om ledsystem och övernattningsmöjligheter finns på Länsstyrelsens hemsida.

Etapp 3Tomasbodahöjden

Kilsbergens högsta punkt 298,4 meter över havet är ett nytt utflyktsmål på Bergslagsleden som invigdes i juni 2015. Två konstnärer har skapat en inramning av platsen där matsäcken kan avnjutas efter en lagom lång vandring på Bergslagsleden. Precis vid den högsta punkten finns det ingen direkt utsikt men lite längre bort är det skyltat till en ny utsiktspunkt. Skogen reser sig hög omkring platsen, en lugn plats att återvända till för att få ro. På platsen finns fortfarande rester av ett flygbevakningstorn som byggdes på 1930-talet. Ofta var det kvinnliga Lottakårister, så kallade ”Tornsvalor” som hade ansvar för att hålla utkik efter fientliga flyg. Den högsta punkten når du från Kilsbergsstugan i Tomasboda där det finns en skyltad avstickare upp till den högsta punkten när du vandrar etapp 9.

Broschyr om Tomasbodahöjden

Etapp 9

© 2024 REGION ÖREBRO LÄN