Tips & inspiration

Allemansrätten och andra tips på vägen.

Innan du ger dig ut på din vandring finns några saker du måste tänka på. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark - men den ställer också krav på dig i naturen - man kan se det som en skyldighet. Tänk på att visa hänsyn till djur, natur och markägare. Tänk också på att ta med dig sopor när du lämnar rastplatsen. Det du bär med dig ut i naturen, tar du också med dig hem.


Läs mer

Etappmål

Etappmålen är viktiga. Här startar du med förväntan eller landar rik på upplevelser. Vid varje etappmål finns en karta som beskriver etappen norrut och söderut. Det finns oftast parkeringsplats och dricksvatten. Några av våra etappmål har närhet till kollektivtrafik, t.ex. Mogetorp, Ånnaboda och Lekhyttan. Medan andra kan nås med närtrafik. Läs mer om detta under transporter på respektive etappsida.


Rastplatser

Varje etapp har minst en rastplats med vindskydd, eldstad, ved och dass. Här kan du stanna för att rasta en stund eller övernatta. Ibland är veden slut men vi fyller på kontinuerligt. Ska du bara åka hit för att elda lite och kanske grilla är vi tacksamma om du tar med lite egen ved.


Utrustningstips

Planerar du en vandring för första gången och är osäker på vilken utrustning som behövs? Eller vill du bara ta del av ytterligare tips för nästa vandring. Här följer några tips på vad du kan ha med dig för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Oavsett om du planerar en dagvandring eller längre vandring med övernattning.


Vatten - kranar & kallkällor

Vatten och specifikt dricksvatten är viktigt för din vandring. Och i den bästa av världar bär vi inte på mer vatten än vi behöver för stunden.