Välkommen ut på leden i vintertid.

Vintern lägger sig på leden – som snö och kyla eller mer fuktiga förhållanden. Allt beroende på temperaturen. Under denna period kan det vara väldigt skiftande förhållanden på leden men det går alltid att vara ute. Dock kräver denna årstid lite mer planering. Här följer några tips.

1. Allemansrätten

Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark. Grunden är inte störa, inte förstöra. Det gäller att ta hänsyn till både djur, natur, markägare men också i mötet med andra människor som vistas i naturen. Vi är alla därute på samma villkor, men kanske med olika förutsättningar. Tänk också på att hålla avstånd, även i naturen. 

2. Ta med skräpet hem – leave nothing but footprints

Det du bär med dig ut i naturen, tar du också med dig hem.

3. Underlag – snö eller frusen stig.

Om det är det väldigt mycket snö kanske det är läge att fundera på skidor eller snöskor. Om du väljer att vandra som vanligt så tänk på att du är långsammare i dessa förhållanden.

4. Elda på vintern är mysigt.

Elda i första hand på våra uppgjorda eldplatser. Ta med torr ved och näver eller liknande, som en bra start på brasan. Det är inte säkert att det finns ved, men vi försöker fylla på även på vintern.

5. Väder och vind – anpassa vandringen.

På vintern är väder och vind en större faktor. Håll koll på prognosen innan du ger dig ut. Du kan utmana vädret lite om du väljer en led eller rastplats inte så långt från bilen/bussen. Då åker du hem om det blir för dåligt. Blött vinterväder är oftast värre än den torra kylan.

6. Utrustning och kläder.

Lager på lager som alltid men kanske lite varmare lager på vintern. Klä dig inte för varmt när du rör dig, du vill inte bli svettig. Förstärkningsplagg för rasten och torrt ombyte om du blivit svettig. Rejält med varma kläder till kvällen om du ska sova kvar. Termos med varm dryck på dagsturen och mycket gott att äta vid övernattning. Kvällen är lång. Här tipsar vi om sovgrejer. 

7. Hitta rätt – var är jag?

 Leden är väldigt välmarkerad med orange färg eller band på stolpar och träd samt pilar med vår logotype vid vägskäl mm. Men det finns hjälpmedel i form av kartor, både digitala och papper om du vill. https://naturkartan.se/sv/bergslagsleden har hela Bergslagsleden inlagd och ger dig din position. Finns även som app att ladda ned. Läs mer om våra kartor här. https://www.bergslagsleden.se/infoer-vandringen/kartor-och-utskrifter/

8. Åk kollektivt – om möjligheten finns.

Vissa delar av Bergslagsleden når du med kollektivtrafik, andra inte. Ladda ned appen https://www.lanstrafiken.se/reseinformation/app-en-reshjalp-i-mobilen/kop-biljett-i-app/

 

 

 

© 2023 REGION ÖREBRO LÄN