Välkommen ut till din alldeles egen natur i sommar!

Här kommer tio allmänna tips, för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt i naturen i sommar. 

1. Allemansrätten

Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark. Grunden är inte störa, inte förstöra. Det gäller att ta hänsyn till både djur, natur, markägare men också i mötet med andra människor som vistas i naturen. Vi är alla därute på samma villkor, men kanske med olika förutsättningar. Tänk också på att hålla avstånd, även i naturen. 

2. Ta med skräpet hem – leave nothing but footprints

Det du bär med dig ut i naturen, tar du också med dig hem.

3. Så skyddar du dig från mygg och andra insekter

Kom ihåg att ta med dig myggmedel. Ska du sova ute kan även ett myggnät vara bra att använda. Det finns myggnät som enbart täcker huvudet och som du drar över kepsen. En långärmad tröja och långbyxor kan också vara ett bra skydd och kan värma om det blir svalt till kvällen.

4. Solen - skön men också för varm ibland

Använd solskyddsprodukter och/eller kläder som täcker kroppen. Det finns idag många plagg som har ett inbyggt UV-skydd. Keps eller hatt är också att rekommendera. Kom ihåg att svalka dig med ett bad då och då, och drick framför allt mycket vatten. 

5. Vatten längs vandringen

Planera i förväg hur mycket vatten du kan behöva på ditt äventyr och var du kan fylla på. I vissa fall brukar det gå att knacka på i något hus eller vid en kiosk längs leden och be om att få fylla på sin vattenflaska. I strömmande vattendrag kan du fylla på vatten. Om du vill filtrera vattnet finns olika varianter i närmaste outdoorbutik, men du kan välja att dricka det direkt. Det går även utmärkt att koka vatten från källor, sjöar och bäckar innan du använder det. ”Big bubbles, no troubles”.   

 

6. Att tänka på när det gäller att elda

På våren och sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Du måste alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld. Med hjälp av appen Brandrisk Ute får du hjälp att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play. Läs mer om brandsäkerheten.

7. Anpassa vandringen efter väder och vind 

Oftast stämmer uttrycket: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, så passa gärna på att vandra trots lite sämre väder. Tänk bara på att anpassa turen efter vädret. Den där mulna dagen, när stranden inte lockar, är skogen perfekt. Även om det regnar lite kan du äta lunch i ett skyddande vindskydd. Att sova i ett tält när regnet smattrar på tältduken, kan rent av vara meditativt – testa! 

8. Hitta rätt – var är jag?

Bergslagsleden är väldigt välmarkerad. Utmed hela leden kan du se orange färg på stolpar och träd, samt pilar med Bergslagsledens logotyp vid vägskäl. 

Digitala kartor: Hela Bergslagsledens 28 mil finns inlagd som digital karta på Naturkartan, där du också kan se din exakta position. Naturkartan finns även som app att ladda ner till din mobiltelefon. På vår webbplats, under samtliga etapper, finns samma digitala karta.

Kartor i papper: Calazo säljer kartor över Bergslagsleden i vattentåligt material. Det finns två olika för hela länets friluftsliv. Kartorna kan du köpa på Naturkompaniet i Örebro eller i de flesta turistbyråer i länet. Det går även köpa deras kartor som app.

9. Res hållbart

Det finns vissa etapper på Bergslagsleden som du kan resa till med kollektivtrafiken, andra inte. Ladda ner Länstrafikens app för att se var bussarna går. 

10. Meddela färdväg och beräknad återkomst

Innan du ger dig ut i skog och mark kan det vara bra att en vän eller släkting till dig har kännedom om hur den planerade turen ser ut och när du tror att du kommer vara tillbaka. När du är framme är det viktigt att du meddelar att du faktiskt är framme, så att dina nära och kära inte blir oroliga. 

© 2023 REGION ÖREBRO LÄN